Thursday, December 10, 2009

Iman dapat adik lagi

Patutla sayang ngidam macam-macam. Nak pelam laa..nak prosperity burger la..pastu tengah-tengah malam asyik nak makan. Aku memang tak suspect apa2 sebab memang tak sangka.
Semalam pagi Mummy cakap nak buat Pregnant Test. Kebetulan memang ada lagi yang dulu. So test je la. Resultnya...
MUMMY MENGANDUNG LAGIIII !!!
Sayang dah menangis. Aku tak tau tangis gembira atau takut. Tapi lebih pada takut. Aku macam biasa cool dan relax. Termenung dua-dua kat living hall..Iman baru nak masuk 6 bulan. Dalam kepala aku macam-macam pikir. Selamat ke nanti. Iman hari tu caesar..Belum cukup setahun dah ada lagi. Pastu hari tu baru habis makan pil perancang. Takut ada effect kat baby.Hmmm..macamana ek. Last-last aku amik keputusan untuk bawa wife cek di Puteri Specialist petang tu.
Setelah bawa Iman di Klinik Manisah untuk inject 6 bulan (hepatitis B) Kami terus ke Puteri bersama Iman dan Atie (adik ipar). Sampai sana budak nurse dah senyum-senyum. Cisss..
"Mengandung lagi ke kak?"
Senyum je sambil mengangguk.
Pada aku aku terima seadanya. Tapi bergantung pada keputusan doktor.
Setelah cek Doktor Noor Aini mengesahkan kandungan dah besar.Masuk 7 minggu. (wah..dah dekat 2 bulan) Rasanya Mummy hentam macam-macam makan masa 2 bulan pertama ni..yelah sebab tak tau. Then Doktor advice teruskan sebab dah besar. Risiko merbahaya kurang 1 %. Cuma penjagaan perlu rapi. Wife diberi Acid Folic seperti biasa.
Dalam perjalanan balik aku meenung ke arah Iman..
"Iman dah jadi abang tau!" Bisik aku padanya..
Kenapa ntah aku sayu masa tu. Gembira dan kasihan padanya. Papa dan Mummy janji yang kami takkan sia-siakan Iman dan akan memberi kasih sayang yang sama rata pada anak-anak kami..Amin

MINTA ADVICE PADA YANG ADA PENGALAMAN..TOLONG YE.

7 comments:

Banafsaji said...

InshaAllah kak seed bleh je cz kakak sy 1st baby operate but then baby lum smpi sethn, dia pregnant lg. 2nd baby pn dia operate jgk. Alhamdulillah semua selamat. Kalau ikutkan, 3thn rahim kena kosong lau operate tp Allah maha agung sifatNya... Dia juga maha memberi. Bila Dia kata "kun" "fayakun"... sekdr p'dapat b'dasarkn pengalaman org yg terdekat dgn sy je...

Atuk said...

Teringat kisah petik buah pelam kat Air Hitam, lepas tu dibuang.....kesian Seed.

♥Hernee Nazir♥ said...

setiap sesuatu tu ade hikmahnye..yg mungkin kte xnmpk hari ni..

bakal bapa said...

Banafsaji tu bila ntah..ilmu dah cukup.haha..gurau je..

dulu gugur berapa kali,tapi kali ni Allah bagi berkali-kali..

inilah REJEKI!!org jawa kata..
doa banyak-banyak..solat hajat selalu.

kami doa yang terbaik..

Mohd.Noor Azam bin Ateh. said...

Banafsaji@SaljuPutih - Terima kasih di atas nasihat dan cerita awak. Rasanya memang tengok empunya badan jgk.

Ayah - Ayah tak tau, balik JB tu terus cari pelam. Banyak gak la Seed makan. Hehehe. Takpe x kisah.Dah x ingat cite tu

Cik Long - Betul tu..InsyaAllah lepas ni kau pulak.Hehehe

Bakal Bapa - nak tanya..Siapa ek? Apapun terima kasih kerana mendoakan yang terbaik.

Mohd.Noor Azam bin Ateh. said...

Banafsaji@SaljuPutih - Terima kasih di atas nasihat dan cerita awak. Rasanya memang tengok empunya badan jgk.

Ayah - Ayah tak tau, balik JB tu terus cari pelam. Banyak gak la Seed makan. Hehehe. Takpe x kisah.Dah x ingat cite tu

Cik Long - Betul tu..InsyaAllah lepas ni kau pulak.Hehehe

Bakal Bapa - nak tanya..Siapa ek? Apapun terima kasih kerana mendoakan yang terbaik.

Mummy Dasy said...

Xpe rezeki namanya mcm kitorg pun camtu gak mmg x sangka dpt 2nd baby tp masa tu dah beso 1y5m, insya'allah xde ape2 effect kat bb tawakal...

Blog Widget by LinkWithin